ЦІКАВІ ДОСЛІДИ
Цитрус-мореплавець
Нам знадобляться: мандарин або лимон, ємність (глибока миска або велика кружка), вода.
Абра-кадабра! Наливаємо води в нашу ємність і кладемо в неї неочищений цитрус. Він плаває і не тоне! А тепер очищаємо його від шкірки і знову опускаємо в воду. Здавалося б, він став ще легшим, проте тепер він йде на дно...
У чому тут секрет? Шкірка мандарина або лимона менш щільна, ніж сам фрукт всередині, вона містить багато часток повітря, котрі й підтримують його на поверхні. Знявши пористу шкірку, ми збільшуємо щільність нашого "фруктового суденця", тому воно стає важчим і тоне.
Втеча води
Нам знадобляться: дві прозорі ємності, вода, смужка тканини.
Абра-кадабра! В одну ємність наливаємо води і встановлюємо на якусь підставку. Порожню чашку ставимо на невеликій відстані трохи нижче. Тепер між ними "містком" кладемо смужку тканини. І через якийсь час вода перебереться з однієї чашки в іншу! А якщо поміняти їх місцями, відбудеться зворотній процес.
У чому тут секрет? У води є чудова здатність: вона вміє не тільки текти вниз, але й підніматися вгору "канальцями" в тканині. Це називається капілярний ефект. Для його демонстрації можна ще поставити поруч кілька стаканчиків з водою, частину з простою, частину з пофарбованою - і покласти смужку тканини так, щоби вона торкалась поверхні води в кожній посудині. Незабаром прозора вода стане кольоровою!
Вихователь - Устименко Н.В.