|
Медична сестра старша
Медичними питаннями в дитячому закладі
займається медична сестра старша
Старша медична медсестра контролює санітарно-епідемічний режим у дитячому садку, а також стежить за дотриманням режиму дня, харчуванням дітей, правильним проведенням ранкової гімнастики, фізкультурних занять та прогулянок . Організовує заходи по загартуванню дітей і бере участь в організації оздоровчих заходів. Веде щоденний облік дітей, відсутніх через хворобу, ізолює хворих дітей. Крім того, старша медсестра готує дітей до лікарських оглядів і сама бере участь у них, проводить зважування, антропометричні вимірювання дітей, здійснює профілактичні щеплення і виконує призначення лікаря. Контролює санітарний стан усіх приміщень закладу та обладнання.
Складає і розкладає щоденне меню і стежить за якістю приготування їжі. Вона щодня виробляє пробу готових страв і закладає її на зберігання у відповідності з вимогами СЕС. Стежить за виконанням графіка отримання їжі групами і проводить щоденний обхід груп, перевіряючи організацію харчування в групах.
Харчування дітей в дошкільному навчальному закладі
Організація харчування дітей в навчальних закладах – це чітко регламентований процес, що регулюється чинними законодавчими нормами. Основні із цих норм викладено в Законах України «Про освіту», «Про охорону дитинства», в постановах Кабінету Міністрів України №856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів в загальноосвітніх навчальних закладах», №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», наказах МОН України №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних та інтернатних навчальних закладах»; №298 «Про затвердження інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, №242 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»». Останні із названих документів видані спільно з Міністерством охорони здоров’я України.
Якість харчування визначається багатьма чинниками, та найголовніший – сума бюджетних призначень, яка щорічно виділяється міською радою на закупівлю продуктів і продовольчої сировини для приготування їжі дітям. Від цієї суми залежить відсоток виконання норм харчування.
Основні принципи організації дитячого харчування в ДНЗ
1. Правильна організація режиму харчування.
2. Адекватна енергетична цінність раціонів, що відповідає енерговитратам дітей.
3. Збалансованість раціону за всіма харчовими факторами, що містять білки і амінокислоти, харчові жири і харчові кислоти, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі й мікроелементи.
4. Максимальна різноманітність раціону, що є основною умовою забезпечення його збалансованості, яке досягають шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів кулінарної обробки.
5. Облік у харчуванні індивідуальних особливостей дітей (харчова алергія, надмірна вага тіла).
6. Забезпечення санітарно-гігієнічного контролю організації харчування.
7. Відповідність енергетичної цінності раціону енерговитратам дітей різних вікових категорій.
При приготуванні їжі в дошкільному навчальному закладі наші кухарі дотримуються наступних правил:
1. Обробка сирих і варених продуктів проводиться на різних столах, використовуючи відповідні марковані обробні дощечки і ножі.
2. Сирі овочі для приготування салатів після ретельної обробки парою нарізають на обробних столах і дощечках «ВО – варені овочі».
3. Котлети, битки з м’ясного або рибного фаршу обжарюються не менше ніж 10 хв. З обох боків у нагрітому до кипіння жирі, після чого їх витримують в духовій шафі до готовності 5-8 хв.
4. Під час приготування других страв з вареного м’яса (котлеті) подрібнене або порційне м’ясо обов’язково піддається термічній обробці (кип’ятіння в бульйоні, соусі, обжарюванні в духовій шафі) впродовж 10 хв. При температурі в духовці 220-250 С.
5. Омлети, після їх приготування, пропікаються у гарячій духовій шафі при температурі 180-200 С впродовж 7-10 хв. (завтовшки 2,5-3 см); сирні запіканки – 20-30 хв. При температурі 180 – 200 С (завтовшки 3 – 4 см).
Страви, що заборонено готувати в ДНЗ
У ДНЗ заборонено готувати страви з кислого молока, сиру (млинчики з м’ясом, макарони по-флотськи), сальтисон, креми, паштети, холодці; заборонено вживати гриби; не кип’ячене молоко; сир і сметану без теплової обробки; яйце і м’ясо водоплавної птиці; м’ясо, що не зазнало ветеринарного контролю; домашню консервацію.
Які щеплення входять до українського календаря щеплень?
Туберкульоз -- 3-7 день, 7, 14 років. |
|
Гепатит -- в 1 день, 1 міс., 6 міс. |
Дифтерія -- 3, 4, 5, 18 міс., 6, 14, 18 років, далі кожні 10 років. |
Кашлюк -- 3, 4, 5, 18 міс. |
Правець -- 3, 4, 5, 18 міс., 6, 14, 18 років. далі кожні 10 років. |
Поліомієліт -- инактивированная (нежива) вакцина: 3,4 міс.;
-- оральная (жива) вакцина: 5, 18 міс., 6, 14 років. |
Гемофільна інфекція -- 3, 4, 5, 18 міс. |
Кір -- 12 міс., 6 років. |
Краснуха -- 12 міс., 6 років, 15 років (дівчата). |
Паротит (свинка) -- 12 міс., 6 років, 15 років (хлопці). |
|
Календар
« أبريل 2024 » | إث | ث | أر | خ | ج | س | أح | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Цікаві сайти для Вас і Ваших дітей
Статистика
المتواجدون الآن: 1 زوار: 1 مستخدمين: 0
|